Skip to main content

Uit BN de Stem:

Disco-avonden in een ruimte onder de kapel, die zullen er niet meer van komen. Laat staan dat BZN er optreedt. Dat was ooit, dit is nu: de grootscheepse verbouwing van huize Vincentius in Udenhout en de bouw van twee nieuwe wooncomplexen zijn nabij. 

Rond de jaarwisseling komen de koophuizen onder de in totaal ruim 90 woningen die aan de Schoorstraat worden gebouwd op de markt. Hoe die er uit gaan zien is geen punt van discussie meer. Vlaggen gingen op het voorplein in top en bubbels borrelden daarom in de glazen, vrijdag net na het middaguur.

Boudewijn de Bont, Sylvia Pijnenborg en Oscar Dusschooten hijsen samen ‘hun’ vlaggen. © Ben Ackermans/BD

BOEi (herontwikkelaar van erfgoed) en restauratieaannemer Nico de Bont vonden dat wel passend. Want een kluif was het om dit herbestemmingsproject, met het rijksmonumentale hoofdgebouw als hart, rond te krijgen. ,,We zijn van extreme scenario’s uiteindelijk naar een haalbaar plan kunnen gaan”, zei Boudewijn de Bont, directievoorzitter van De Bont. De aannemer en BOEi trekken samen de kar. ,,Voor Udenhout een mooie, welkome en noodzakelijke aanvulling op woongebied”, sprak wethouder Oscar Dusschooten (VVD, wonen).

Luxe drie – en vierkamerappartementen plus twee penthouses in het middendeel van het kolossale complex. Dertien ‘herenhuizen’ met souterrain zowel links als rechts daarvan, in de paviljoens die aan het monument zijn aangebouwd. De rest van de huidige wand aan de straat wordt gesloopt. Er komen complexen met sociale huurappartementen (links) en koopappartementen (rechts) voor terug.

Impressie van de toekomstige herenhuizen naast het monumentale middendeel van het Vincentius-gebouw. © Hilberink Bosch Architecten

De locatie is er een met een rijk, rooms verleden. De zorg voor verstandelijk beperkte mensen ligt niet meer bij nonnen in een gesloten bastion, maar al lang in kleinschalige voorzieningen in de vroegere tuin. ,,Het zou mooi zijn als het verhaal van deze plek levend blijft”, zei Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi. ,,Er zijn zoveel lijntjes naar het dorp.”

Op de website ‘woneninvincentius’ heeft BOEi een begin gemaakt met het verzamelen van zulke verhalen. Van Wim Verbunt onder andere. Hij werkte vanaf 1978 gedurende 23 jaar als ‘ontspanningsleider’ voor de cliënten van Vincentius. Veel activiteiten waren in een ruimte onder de kapel: ‘t Kelderke. Op twee zaterdagen per maand werd die omgetoverd in een disco. BZN, Frans Bauer en Jantje Koopmans speelden er live.

“Ik hoop dat we hier volgend jaar rond dezelfde tijd staan voor de start van de bouw.”
Boudewijn de Bont, directievoorzitter Nico de Bont

De kapel blijft buiten het plan voor de ver- en nieuwbouw. Dat plan moet nog een hele procedure doorlopen. Het  bestemmingsplan moet worden gewijzigd en daar hoort ook de verplichte ‘omgevingsdialoog’ bij.  Daar gaat zo driekwart jaar overheen. ,,Ik hoop dat we hier volgend jaar rond dezelfde tijd staan voor de start van de bouw”, zei Boudewijn de Bont.

Aan Joris Sträter zal het alvast niet liggen. ,,Ik ben blij dat het na al die jaren op een goede manier wordt opgepakt”, zegt de bewoner van een straat aan de overkant. ,,Het is hard nodig, kijk maar naar de rottende kozijnen in de gevel. Ik heb er alle vertrouwen in.”

De achterkant van het Rijksmonument in de toekomstige staat, met links en rechts in totaal dertien ‘herenhuizen’.
© M&Co Architecten


Tekst & fotografie: Ben Ackermans
Bron: BN de Stem