Skip to main content

Graag stellen wij de mensen achter het project Vincentius aan u voor. Architect en cultuurhistorisch adviseur Joris Molenaar aan het woord.

Kun je je kort voorstellen?
Ik ben Joris Molenaar, architect, gevestigd in Rotterdam Delfshaven en cultuurhistorisch adviseur met als specialisme herbestemming van ‘Jonge Monumenten van na 1850’.

Wat is je betrokkenheid bij het project, wat is je toegevoegde waarde?
De betrokkenheid van Molenaar & Co architecten bij de herbestemming van hoofdgebouw van voormalig Vincentius is het ontwerpen en begeleiden van de uitwerking van een herbestemmingsplan voor dit rijksmonumentale klooster en pensionaatsgebouw.

Wat vind je zelf bijzonder aan Vincentius Udenhout?
Vincentius heeft als klooster en instituut voor kinderopvang (aanvankelijk vooral meisjes) het dorp Udenhout mede bepaald in de twintigste eeuw. Het heeft sociaal maatschappelijk in het Katholieke Brabant voor generaties in de twintigste eeuw een rol van betekenis gespeeld, in lief en leed. Daarbij is door architect Van Halteren een voor de organisatie bijzonder ambitieus en opzienbarend complex in Amsterdamse school stijl gebouwd, dat zeer opvallend ligt in het dorp Udenhout en de directe omgeving domineert. Met de herbestemming staat voorop om van dit complex een voor de toekomst plezierig monumentaal wooncomplex te maken.

Zou je er zelf straks willen wonen?
De moderne appartementen in het monumentale gebouw krijgen zo’n ruime opzet, royale ontvangst en weidse oriëntatie op zon en landschap, dat ik er zelf zou willen wonen!