Skip to main content

Faunatoren Vincentius klaar voor vliegende bewoners

De watertoren van het voormalige Vincentiusklooster te Udenhout (1927) is gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de komst van kerkuilen, zwaluwen en vleermuizen. Deze zogenaamde ‘Faunatoren’ is in augustus opgeleverd. Radio 1 bracht onlangs al een bezoek aan de faunatoren: zie deze link. 

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Bij voorbereidende werkzaamheden troffen wij enkele vleermuizen aan en om zeker te zijn dat de faunastand niet achteruit gaat, is besloten om de voormalige watertoren geschikt te maken voor bewoning. Van dit paradijs voor uilen, zwaluwen en vleermuizen gaan de nieuwe bewoners van Vincentius overigens niets merken: dieren en mensen leven straks gescheiden van elkaar.”

Boudewijn de Bont, directeur Nico de Bont: “Voor ons is het een voorbeeld van natuurinclusief bouwen, passend bij de duurzaamheidsambities van beide organisaties. Ook de 93 woningen die straks in en rondom het voormalige klooster verrijzen passen hierbij. De woningen worden volledig gasloos ontwikkeld en we doen het maximale aan waterretentie en behoud van waardevolle bomen op de locatie.”

Michael Witjes, ecoloog bij DagNL: “De gegevens die we straks in de faunatoren gaan verzamelen, kunnen gebruikt worden voor andere toekomstige projecten. Met dit project hopen we vooral anderen te inspireren om al in de ontwerpfase rekening te houden met de aanwezige natuur.”

Bekijk ook de video waarin een deel van deze werkzaamheden worden toegelicht.