Skip to main content

Op vrijdag 8 oktober zijn bij het voormalige Vincentiusklooster (1925) te Udenhout de vlaggen gehesen, om het groene licht voor de herbestemming van het complex te vieren. De omgevingscommissie van de gemeente Tilburg keurde het plan voor meer dan 90 woningen in het karakteristieke gebouw en geplande nieuwbouw onlangs goed. De bestemmingsplanprocedure kan nu worden opgestart. Nico de Bont en BOEi informeren de omgeving tijdens een inloopavond. De bouw kan medio 2022 van start.

Oscar Dusschooten, wethouder gemeente Tilburg: “Tilburg groeit de komende jaren. Om ervoor te zorgen dat alle Tilburgers ook in de toekomst passende woonruimte kunnen vinden, moeten we er dus voor zorgen dat onze woningvoorraad meegroeit. Het initiatief om het voormalige Vincentiusklooster een woonbestemming te geven, draagt daar aan bij. Door de combinatie van koopwoningen en koop- en sociale huurappartementen ontstaat er een mooie mix, precies waar wij in onze inclusieve stad voor staan.”

Boudewijn de Bont, directievoorzitter Nico de Bont: “Dit prachtige gebouw is lang gesloten geweest voor het dorp, maar maakt er straks integraal deel van uit. Liefhebbers van een monumentale en groene omgeving kunnen straks kiezen uit een breed palet van grondgebonden woningen en appartementen. Door de toevoeging van de twee nieuwbouwblokjes met appartementen krijgt het dorp er een prachtig gebied bij en wordt de uitstraling van het monument versterkt. De restauratie gebeurt met veel respect voor het gebouw.”

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Herbestemming van gebouwen is een deel van de oplossing: in de bestaande leegstaande Nederlandse voorraad kunnen we veel woningen realiseren. De monumentale kwaliteiten van Vincentius vormen in dit geval de basis voor het ontwerp. Succesvol herbestemmen is ook respect opbrengen voor de geschiedenis van een gebouw en de verhalen die bij een gebouw horen. Die verhalen halen we al enige tijd op binnen het project ‘Mensen Vertellen over Vincentius.”


Monumentaal wonen tussen dorp en duinen

Het middendeel van het bestaand gebouw is een rijksmonument. Daar worden luxe 3 en 4-kamer appartementen en 2 exclusieve penthouses gerealiseerd. Aan de linker- en rechterzijde van het rijksmonument worden in de bestaande vleugels royale herenhuizen met karakter uitgevoerd. Zowel links als rechts van het bestaande gebouw wordt een nieuwbouwcomplex met hoogwaardige, duurzame nieuwbouwappartementen gerealiseerd. HilberinkBosch Architecten heeft in het ontwerp ervoor gezorgd dat het rijksmonument en de nieuwbouw hand in hand samen gaan. Zo blijft het karakter van het gebied behouden.


 

Bron: BOEi.nl